Käytin FY3- ja FY6-kurssieni Abitti-kokeissa varsin vakiintunutta digikoerakennettani. Kokeissa oli kahdeksan tehtävää, joista sai vapaasti valita kuusi. Tehtävissä oli monivalintaa, kuvaajien ja kuvien piirtämistä, selityksiä ja laskuja. Tekniikkaepävarmojen mielenrauhaa tuin ohjevideoilla ja vastausohjeella.
Kokeiden ensimmäisessä tehtävässä oli kuusi monivalintaa, joilla mittasin kurssien keskeisimpien asioiden osaamista. En laittanut monivalintatehtäviin kovin syvällistä pohdintaa vaativia kohtia. Halusin, että koe alkaa turvallisesti helpolla tekniikalla ja jokainen oppilas kokee osaavansa. Monivalintatehtävien teknisistä mahdollisuuksista on esimerkkejä aikaisemmassa bloggauksessa.
Toinen koetehtävä oli kuvaajan piirtäminen ja tulkinta. FY3-kurssin kokeessa oli mittausdata tutusta oppilastyöstä jousivakion määrittäminen. Ohjasin tehtävänannossa oppilaita tekemään ratkaisun vaiheittain. Tämänkaltainen ohje saattaa näyttää siltä, että ratkaisu kerrotaan valmiina. Ohjeistus ei kuitenkaan auta, jos asiaa ei osaa.
FY3-kurssin kokeessa suosituin ohjelma kuvaajien piirtämiseen oli LibreOffice Calc. Taulukkolaskentaohjelma toimiikin varsin hyvin tämäntyyppisissä tehtävissä. Uusien arvojen laskeminen on helppoa ja ohjelmalla saa myös näppärästi sovitettua yksinkertaisen matemaattisen mallin. Muutama ratkaisu tehtiin GeoGebralla.
FY6-kurssin kokeessa kuvaajatehtävänä oli YO S2000 t1. Kuvaajaksi piti löytää jotain muuta kuin suora. Vastaukseen tuli kuvaajan lisäksi kaava, lasku ja selitysteksti. Kurssilaiseni olivat ensimmäistä kertaa fysiikan Abitti-kokeessa, joten en oikein tiennyt mitä voin vastauksilta odottaa. Yllättävän hyvin tekniikkaa oli osattu käyttää.
Monivalinnan ja kuvaajan piirtämisen lisäksi kokeissani oli varsin perinteisiä fysiikan tehtäviä. Hyödynsin kokeita tehdessäni digikoearkistojani ja ilahduin siitä miten näppärästi tehtävät siirtyivät Abitti-ympäristöön. Kaksi vuotta digikokeita Peda.netissä ei ole mennyt hukkaan.
Sähköisen kokeen tehtäviä laatiessani mietin, mitä materiaalia tehtäviin kannattaa laittaa. Koealustan tekniikka taipuu mihin vaan, mutta mikä on tarkoituksenmukaista. Tällä kertaa päädyin kokeilemaan vastaamista helpottavia materiaaleja. Esimerkiksi virtapiirin potentiaalin kuvaajaan oli piirtopohjana LibreOffice Draw -tiedosto. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Vastauksia tehtiin enemmän kuin aikaisemmin vastaavissa tehtävissä.
Laskutehtäviin kirjoitettiin kaavoja LibreOfficen kaavaeditorilla ja GeoGebran piirtoalueen tekstielementillä, jossa on mahdollisuus käyttää myös LaTeX-koodia. Kaavojen kirjoittaminen sujui molemmillla tavoilla hienosti, vaikka kursseilla olemme käyttäneet enemmän selaimessa toimivaa editoria. Molemmilla tavoilla saatiin tuotettua helposti luettavia vastauksia.
Kaikki kurssikokeet sujuivat rauhallisissa tunnelmissa. Koeaika oli 9.00-11.45 ja oppilaat ehtivät vastaamaan kokeissa kuuteen tehtävään. En joutunut tekemään mitään kompromissejä Abitti-kokeen vuoksi. Järjestelmä osoittautui toimivaksi ratkaisuksi fysiikan kurssikokeisiin. Kevään viimeinen koeviikko oli opeurani rennoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti