torstai 15. syyskuuta 2016

Abitti-tikun GeoGebran 5.0.270 bugi

Viikko ennen ensimmäisen koeviikon alkua FY1-kurssilla tehtiin Abitti-harjoituskoe. Kokeessa oli neljä tehtävää: monivalinta, lyhyt tekstivastaus, kuvaaja ja lasku. Olimme käyttäneet kurssilla kuvaajien piirtämiseen ja analysoimiseen GeoGebraa. Arvelin, että harjoituskokeessa kaikki saavat kuvaajatehtävästä luottamusta lisäävän onnistumisen.

Abitti-testimme hyytyi kohtaan, jossa GeoGebran laskentataulukossa olevasta mittausdatasta piti tehdä kahden muuttujan regressioanalyysi. Analysoi-nappia painamalla ei tapahtunut mitään.Kerroin ongelmasta Twitterissä ja lähetin tiedon sähköpostilla Abitti-tukeen. Seuraavana aamuna sain viestin, jossa kerrottiin GeoGebran bugista. Abitti-tikun päivityksessä 30.8. on harmillisesti GeoGebran versio 5.0.270, jossa ei toimi kahden muttujan regressioanalyysi. Viasta on julkaistu tiedote Abitti-blogissa.

Kun ongelman syy oli selvinnyt, jäljelle jäi vielä ongelma. Meillä alkaa ensi viikolla ensimmäinen koeviikko ja käytössä on Abitti-tikku, jolla ei voi tehdä kuvaajia harjoittelemallamme tavalla. Kurssia on jäljellä kolme oppituntia, eikä suunitelmiin sovi uusien menetelmien opiskelu.

Tekniikkaongelma sai minut pohtimaan, mitä oikeastaan haluan kuvaajatehtävällä arvioida. Jos yksi nappi ei toimi, onko se koko tehtävän kaatava ongelma? Päädyin ratkaisuun, jossa liitän koetehtävään kuvaajapohjat. Opiskelijan tehtäväksi jää valita ensin kuvaajapohja, jossa koordinaattiakselit on oikein päin. Kuvaajapohjassa on valmiina funktiota, joilla voi kokeilla sopivaa mallia. Tästä eteenpäin tehtävän saa tehtyä tutulla tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti